Δημοσιεύθηκε την 3 σχόλια

Τα πάντα γύρω από το Αυτόματο Πότισμα!

Αυτόματο Πότισμα. 20 Ερωτήματα και Απαντήσεις για την υλοποίηση του δικού σου σχεδίου.

Τι προγραμματιστή για αυτόματο πότισμα να επιλέξω;

Εάν έχετε πρόσβαση σε ρεύμα μπορείτε να επιλέξετε ένα προγραμματιστή ρεύματος που περιλαμβάνει μετασχηματιστή 24. Οι προγραμματιστές ρεύματος συνδέονται με καλώδιο με ηλεκτροβάνες οι οποίες έχουν πηνίο 24v.

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε ρεύμα τότε θα χρησιμοποιήσετε προγραμματιστή μπαταρίας. Οι προγραμματιστές μπαταρίες χωρίζονται σε αυτούς που συνδέονται κατευθείαν στη βρύση και σε αυτούς που μπορούν να τοποθετηθούν σε φρεάτιο. Οι πλέον συνηθισμένοι είναι αυτοί που τοποθετούνται απευθείας στη βρύση.

Προγραμματοστής μπαταρίας
Προγραμματιστής μπαταρίας
Προγραμματιστής Ρεύματος
Προγραμματιστής Ρεύματος
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός εσωτερικού και ενός εξωτερικού προγραμματιστή ρεύματος;

Ένας προγραμματιστής ποτίσματος εξωτερικού χώρου προορίζεται για χρήση σε εξωτερικό χώρο. Περιλαμβάνει στεγανό κουτί με μετασχηματιστή και μπορεί να συνδεθεί κατευθείαν με τάση 230.

Ένας προγραμματιστής εσωτερικού χώρου προορίζεται να τοποθετηθεί σε εσωτερικό χώρο ή στεγανό χώρο. Περιλαμβάνει μετασχηματιστή εξωτερικά της συσκευής ο οποίος συνδέεται με φις σε οικιακή πρίζα.

Θέλω ένα προγραμματιστή για αυτόματο ποτίσμα στη βεράντα ή το μπαλκόνι. Τι να επιλέξω;
Για τη βεράντα, το μπαλκόνι σας ή γενικά για πότισμα φυτών σε γλάστρα ενδείκνυται η χρήση ενός προγραμματιστή μπαταρίας που συνδέεται κατευθείαν στην εξωτερική βρύση του σπιτιού σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μοντέλα με ψηφιακή οθόνη ή χωρίς οθόνη, με μία ή δύο εξόδους ποτίσματος.
Θέλω έναν προγραμματιστή για  αυτόματο πότισμα γκαζόν. Τι μοντέλο να επιλέξω;
Η επιλογή του προγραμματιστή εξαρτάται από το σημείο όπου θα τοποθετηθεί και από τον αριθμό των ηλεκτροβανών που θα χρησιμοποιηθούν. Εάν το σημείο που θα τοποθετηθεί ο προγραμματιστής έχει πρόσβαση σε ρεύμα δικτύου τότε θα επιλέξετε ένα προγραμματιστή ρεύματος. Εάν δεν έχετε πρόσβαση  τότε θα επιλέξετε ένα προγραμματιστή μπαταρίας ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε φρεάτιο και να συνδεθεί με ηλεκτροβάνες.
Ο αριθμός των ηλεκτροβανών που θα χρησιμοποιηθούν , μεταφράζεται σε αριθμό στάσεων-γραμμών για κάθε προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος. Για παράδειγμα εάν θέλουμε ένα προγραμματιστή που να συνδέεται το πολύ με 4 ηλεκτροβάνες τότε θα πρέπει να επιλέξουμε έναν προγραμματιστή 4 στάσεων.
Πως να επιλέξω ηλεκτροβάνες;
Η επιλογή ηλεκτροβανών εξαρτάται από την επιλογή του προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος και από τη διάμετρο του σωλήνα άρδευσης του συστήματος.
 • Οι προγραμματιστές ρεύματος μπορούν να συνδεθούν με ηλεκτροβάνες οι οποίες έχουν πηνίο 24v .
 • Προγραμματιστές μπαταρίας φρεατίου μπορούν να συνδεθούν με ηλεκτροβάνες με πηνίο 9v.
Η επιλογή του μεγέθους της ηλεκτροβάνας εξαρτάται από το σωλήνα άρδευσης που χρησιμοποιούμε. Το συνηθισμένο μέγεθος σπειρώματος για ηλεκτροβάνες σε οικιακά αρδευτικά δίκτυα είναι 1”. Δηλαδή για Φ25 για σωλήνα άρδευσης. Μικρότερο μέγεθος είναι αυτό των 3/4” (Φ16,Φ20) και μεγαλύτερα μεγέθη αυτά της 1-1/2 ίντσας (Φ40) και των 2
ιντσών (Φ50).
Hλεκτροβάνα 24V
Hλεκτροβάνα 24V
Ηλεκτροβάνα μπαταρίας
Ηλεκτροβάνα μπαταρίας
 Έχω υψηλή πίεση στο δίκτυο, πάνω από 6bar. Ποιες ηλεκτροβάνες μου προτείνετε;
Οι περισσότερες πλαστικές ηλεκτροβάνες αντέχουν σε πιέσεις μέχρι 10atm. Σε υψηλές πιέσεις εκεί όπου είναι έντονο το υδραυλικό πλήγμα προτείνεται η χρήση ηλεκτροβάνας με flow control (ρυθμιστή ροής). Επιπλέον ορισμένα μοντέλα ηλεκτροβανών ανοίγουν και κλείνουν πιο ομαλά.  Για  να μειώσετε την πίεση στο δίκτυο αρκεί να χρησιμοποιήσετε ένα μειωτήρα πίεσης στην αρχή της εγκατάστασης.
Θέλω να τραβήξω νερό από δεξαμενή για να ποτίσω. Ποιά ηλεκτροβάνα μπορώ να χρησιμοποιήσω;
Όλες οι ηλεκτροβάνες με σύστημα διαφράγματος θέλουν κάποια ελάχιστη πίεση για να κλείσουν ή να παραμείνουν κλειστές, η οποία συνήθως είναι γύρω στο 1,5bar. Οπότε αν η υψομετρική διαφορά από τη δεξαμενή μέχρι την ηλεκτροβάνα δεν είναι μεγάλη και άρα η πίεση σχεδόν μηδενική θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αντλία πριν την ηλεκτροβάνα.
Πόσο νερό περνάει από ένα σωλήνα;
Το σημείο κλειδί για μία επιτυχημένη εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος είναι η σωστή επιλογή σωλήνα με βάση την κατανάλωση του συστήματος μας. Η παροχή της σωλήνας εξαρτάται από τη διάμετρο του σωλήνα και την ταχύτητα ροής του νερού. Σε γενικές γραμμές, με κανονική ροή, από σωλήνα Φ16 χωράει να περάσει περίπου 1 κυβικό νερό ανά ώρα, από σωλήνα Φ20 χωράει περίπου 1,3 κυβικά/ώρα, από Φ25 περίπου 2,5 κυβικά/ώρα και από Φ32περίπου 4 κυβ./ώρα. Παρακάτω θα δούμε πώς υπολογίζουμε τις απαιτήσεις του συστήματος.
Πως μπορώ να μετρήσω μόνος μου την παροχή;
Γεμίστε έναν κουβά ή ένα δοχείο συγκεκριμένης χωρητικότητας (π.χ. ένα δοχείο 4 λίτρων) με νερό. Χρησιμοποιήστε τη βρύση που είναι πιο κοντά στο μετρητή νερού. Μετρήστε το χρόνο (σε δευτερόλεπτα) που χρειάζεται για να γεμίσει το δοχείο. Διαιρέστε τα λίτρα προς τα δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε με 3,6 για να βρείτε την παροχή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα.
Παράδειγμα: Έχουμε ένα 4λιτρο δοχείο και το γεμίσαμε σε 7 δευτερόλεπτα. Διαιρούμε το 4 με το 7 και πολλαπλασιάζουμε με το 3,6. Βρίσκουμε 2.06 κυβικά ανά ώρα. Αυτή είναι και η παροχή μας.
 Πως μπορώ να μετρήσω την πίεση στο δίκτυο;
Η πίεση μετράται με τη σύνδεση ενός μετρητή πίεσης- μανόμετρου στη βρύση που είναι πιο κοντά στο μετρητή νερού. Αν δεν έχετε μανόμετρο, μπορείτε να μάθετε την πίεση από την εταιρία ύδρευσης. Συνήθως είναι 3-4 bar.
Θέλω να ποτίσω γκαζόν. Πως να διαλέξω εκτοξευτήρα;
Η επιλογή του εκτοξευτήρα εξαρτάται κυρίως από την ακτίνα ποτίσματος. Οι εκτοξευτήρες χωρίζονται στους :
 • στατικούς εκτοξευτήρες με ακτίνα ποτίσματος μέχρι 5 μέτρα .Οι στατικοί εκτοξευτήρες δημιουργούν συνεχόμενη βεντάλια με μικρές ακτίνες και χρησιμοποιούνται για μικρούς χώρους.
 • γραναζωτούς με ακτίνα ποτίσματος πάνω από 5 μέτρα όπου περιστρέφουν μια δέσμη νερού και χρησιμοποιούνται για μεσαίους χώρους (5 έως 9 μέτρα) ή μεγάλες εκτάσεις γκαζόν (>14 μέτρα). Σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερη η ακτίνα ποτίσματος τόσο περισσότερο και το νερό που χρειάζεται ο εκτοξευτήρας.
Θέλω να ποτίσω γκαζόν αλλά δεν έχω πολύ νερό. Τι εκτοξευτήρα να βάλω;
Σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να ποτίσουμε γκαζόν αλλά η παροχή μας είναι αρκετά μικρή τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτοξευτήρες χαμηλής παροχής. Με τους εκτοξευτήρες χαμηλής παροχής μπορούμε να καλύψουμε αποστάσεις μέχρι 9 μέτρα, με πολύ λίγο νερό σε σχέση με τους στατικούς εκτοξευτήρες (έως και 3 φορές λιγότερο νερό).
Τι προσφέρουν οι αισθητήρες βροχής;
Οι αισθητήρες βροχής εγκαθίστανται σε οποιοδήποτε σύστημα αυτόματου ποτίσματος, εξοικονομούν νερό και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του συστήματος άρδευσης. Μετρώντας αυτόματα τη βροχόπτωση εμποδίζουν το σύστημα άρδευσης να λειτουργεί όταν βρέχει ή μετά τη βροχή.
Θέλω να φτιάξω ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος για πότισμα φυτών σε γλάστρες. Τι θα χρειαστώ;

Ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος με σταγόνα για την άρδευση φυτών σε γλάστρες αποτελείται από 5 βασικά μέρη:

 • Έναν προγραμματιστή ποτίσματος (βρύσης), ο οποίος είναι και ο εγκέφαλος του συστήματος,
 • ένα σωλήνα άρδευσης (Φ16 ή Φ20 συνήθως). Ο οποίος θα μεταφέρει το νερό από τη βρύση μέχρι και την τελευταία γλάστρα, 
 • σωληνάκι άρδευσης (το λεγόμενο μακαρόνι – Φ6), το οποίο θα μοιράζει το νερό του σωλήνα άρδευσης σε κάθε γλάστρα ξεχωριστά 
 • μπεκ ποτίσματος σταγόνας, τα οποία θα διοχετεύουν σιγά σιγά το νερό από το σωληνάκι σε κάθε φυτό κάθε γλάστρας.
 • Τα επιπλέον υλικά που θα χρειαστείτε είναι συνδετικά και στηρίγματα για το σωλήνα και το σωληνάκι και ένα εξάρτημα για να ανοίξετε οπές στο σωλήνα για τη λήψη νερού (σγρόμπια).
Στο εμπόριο υπάρχουν και έτοιμα σετ ποτίσματος για συγκεκριμένο αριθμό γλαστρών.
Έχω λαχανόκηπο και τον ποτίζω με το χέρι. Η σπατάλη του νερού είναι μεγάλη και αποφάσισα να βάλω αυτόματο πότισμα. Τι θα χρειαστώ;
Ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος αποτελείται από 2 βασικά μέρη.
 • Ένα μηχανισμό ο οποίος θα ανοίγει και θα κλείνει την παροχή (πηγή νερού) αυτόματα 
 • Ένα δίκτυο μεταφοράς νερού από την κεντρική μας παροχή μέχρι και το τελευταίο φυτό στο λαχανόκηπο. Το δίκτυο μεταφοράς νερού δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κύριο σωλήνα μεταφοράς νερού ο οποίος ξεκινάει από την κεντρική μας παροχή και καταλήγει στις γραμμές άρδευσης. Κάθε γραμμή άρδευσης αποτελείται από ένα σωλήνα άρδευσης ίδιας ή μικρότερης διαμέτρου σε σχέση με τον κύριο σωλήνα και μπέκ νερού.
 •  μπεκ σταγόνας (σταλάκτες) ή μικροεκτοξευτήρες νερού. Τα μπέκ νερού  δίνουν συγκεκριμένες παροχές σε λίτρα ανά ώρα και διακρίνονται είτε σε σταθερής παροχής είτε σε ρυθμιζόμενης. Με χρήση της ονομαστικής τους παροχής μπορούμε να βρούμε και το μέγιστο αριθμό των διανεμητών που μπορούμε να τοποθετήσουμε σε ένα σωλήνα συγκεκριμένης διάστασης. Αρκεί να διαιρέσουμε τη μέγιστη παροχή του σωλήνα  με την παροχή του διανεμητή.
Παράδειγμα Α
Για παράδειγμα σε ένα σωλήνα άρδευσης Φ20, ο οποίος χωράει 1300 λίτρα/ώρα, μπορούμε να τοποθετήσουμε 18 διανεμητές (σταλάκτες ή μικροεκτοξευτήρες) των 70 λίτρων/ώρα (1300/70=18.5), με την προϋπόθεση ότι η κεντρική μας παροχή μπορεί να μας δώσει τα 1300 λίτρα/ώρα. Το πόσες γραμμές άρδευσης θα δημιουργήσουμε εξαρτάται από το πόσο νερό μπορεί να μας δώσει η κεντρική μας παροχή, από τη διάσταση των σωλήνων που θα χρησιμοποιήσουμε και από την παροχή που μας δίνουν οι διανεμητές. Συνεχίζοντας το παραπάνω παράδειγμα, έστω ότι έχουμε μετρήσει 2400 l/(ή 2.4 m3/h) στην κεντρική μας βρύση και θέλουμε να ποτίσουμε  90 φυτά χρησιμοποιώντας μικροεκτοξευτήρες των 70 l/h. Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως και τα 2400 l/θα χρησιμοποιήσουμε σωλήνα άρδευσης Φ25, χωρίς να “κατέβουμε” σε μικρότερης διάμετρο σωλήνα. Με την παροχή μας μπορούμε να ποτίσουμε θεωρητικά* μέχρι 34 φυτά κάθε φορά (2400/70=34). Οπότε για να ποτίσουμε όλα τα φυτά θα δημιουργήσουμε 3 γραμμές άρδευσης (90/34=2.6). Προφανώς κάθε μία από τις 3 γραμμές άρδευσης δε μπορεί να ποτίζει ταυτόγχρονα με τις άλλες. Οπότε για 3 γραμμές άρδευσης θα χρειαστούμε 3 ηλεκτροβάνες, έναν προγραμματιστή ποτίσματος τουλάχιστον 3 στάσεων και διάφορα εξαρτήματατα σύνδεσης.
Παράδειγμα Β
Έστω ότι έχουμε μετρήσει 2,2 κυβικά/ώρα (2200 λίτρα/ώρα) στην κεντρική μας βρύση (πίεση δικτύου) και έστω ότι θέλουμε να ποτίσουμε έναν ορθογώνιο χώρο με 1000 φυτά συνολικά τοποθετημένα σε 10 σειρές των 100 φυτών (και με αποστάσεις των 40 εκατοστών μεταξύ των φυτών). Τα φυτά θα τα ποτίσουμε με σταγόνα οπότε για ευκολία στην εγκατάσταση διαλέγουμε ένα σταλακτηφόρο σωλήνα Φ20 με σταλάκτες των 4 λίτρων/ώρα και σε αποστάσεις άνα 40 εκατοστά. Κάθε σειρά των 100 φυτών θέλει 4*100=400 λίτρα/ώρα. Συνολικά και οι 10 σειρές θέλουν 400*10=4000 λίτρα/ώρα δηλαδή 4 κυβικά νερό την ώρα. Επειδή το νερό που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μόνο 2,2 κυβικά/ώρα και επειδή από το Φ20 σωλήνα χωράνε να περάσουν μόνο 1,3 κυβικά ανά ώρα (δες 08), θα πρέπει να δημιουργήσουμε 4 γραμμές άρδευσης με κάθε γραμμή να ποτίζει 250 φυτά (Για κάθε γραμμή έχουμε 4*250=1000 λίτρα/ώρα). Προφανώς κάθε γραμμή ποτίσματος δε μπορεί να ποτίζει ταυτόγχρονα με τις άλλες. Τέλος για να καλύψουμε τις ανάγκες σε νερό των φυτών μας αρκεί να αυξήσουμε (ή να μειώσουμε όπου χρειάζεται) το χρόνο ποτίσματος (για όλες ή για κάθε γραμμή ποτίσματος ξεχωριστά). Άρα για 4 γραμμές ποτίσματος θα χρειαζόμασταν 4 ηλεκτροβάνες και ένα προγραμματιστή 4 στάσεων.
* Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ακόμα λιγότερους διανεμητές και αυτό γιατί πρώτον η παροχή που μετρήσαμε (και η πίεση) δεν είναι εγγυημένη και σταθερή (ειδικά όταν το νερό προέρχεται από το δίκτυο νερού της περιοχής) και δεύτερον γιατί η δυναμική πίεση πέφτει κατά μήκος του σωλήνα, καθώς το νερό εξέρχεται από τους πρώτους διανεμητές. Εμπειρικά ένας ασφαλής αριθμός είναι το 80% αυτών που υπολογίσαμε π.χ. αν έχουμε υπολογίσει 34 σταλάκτες τότε 0.8*34=27 σταλάκτες.

Με χρήση Σταλάκτη
Με τους σταλάκτες μας δίνεται η δυνατότητα να ποτίσουμε κάθε φυτό ξεχωριστά, εφαρμόζοντας το νερό με αργό ρυθμό και μικρές δόσεις (σταγόνα-σταγόνα) στην περιοχή της κύριας ρίζας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  μεγάλη εξοικονόμηση νερού. Το μόνο προβλήμα που μπορεί να παρουσιαστεί στους σταλάκτες είναι η συσσώρευση αλάτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην έμφραξη του σταλάκτη σε βάθος χρόνου. Τους σταλάκτες μπορούμε να τους τοποθετήσουμε μόνοι μας στο σωλήνα είτε να προμηθευτούμε έτοιμο σωλήνα με ενσωματωμένους σταλάκτες (σταλακτηφόρο σωλήνα).
Αυτόματο πότισμα Με χρήση Μικροεκτοξευτήρα
Από την άλλη, οι μικροεκτοξευτήρες εκτοξεύουν νερό σε ακτίνες μέχρι 6m περίπου, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να καλύψουμε μεγαλύτερες επιφάνειες και να ποτίσουμε περισσότερα φυτά ταυτόγχρονα. Η σύνδεση με τους σωλήνες γίνεται είτε απευθείας (καρφωτά όπως γίνεται και με τους σταλάκτες) είτε με τη βοήθεια ειδικών εύκαμπτων σωληνίσκων, μικρών διατομών, που μεταφέρουν το νερό από το σωλήνα στο μικροεκτοξευτήρα. Στη δεύτερη περίπτωση  ο μικροεκτοξευτήρας τοποθετείται για στερέωση πάνω σε λόγχη στήριξης, η οποία καρφώνεται στο έδαφος. Οι μικροεκτοξευτήρες πλεονεκτούν έναντι των σταλακτών γιατί δεν παρουσιάζουν προβλήματα εμφράξεων αλλά μειονεκτούν σε ότι αφορά την ανάπτυξη ασθενειών (λόγω του υγρού νέφους που δημιουργείται), τη ανομοιόμορφη πολλές φορές άρδευση λόγω αέρα και τη μεγαλύτερη απώλεια νερού λόγω εξάτμισης.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις του γκαζόν σε νερό το καλοκαίρι;
Οι απαιτήσεις του γκαζόν το καλοκαίρι είναι κατά μέσο όρο 6 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο (6 κυβικά το στρέμμα) την ημέρα. Τις πολύ ζεστές ημέρες όμως μπορεί να φτάσουν ακόμη και 9 κυβικά την ημέρα ανά στρέμμα. Ενδεικτικά ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος με γραναζωτούς εκτοξευτήρες παρέχει περίπου 12 λίτρα την ώρα άνα τετραγωνικό μέτρο ενώ ένα αντίστοιχο με στατικούς εκτοξευτήρες παρέχει περίπου 40 λίτρα την ώρα άνα τετραγωνικό μέτρο.
Τραβάω νερό από γεώτρηση ή πηγάδι και έχω συνεχώς πρόβλημα με βουλωμένους σταλάκτες. Πως μπορώ να διορθώσω το πρόβλημα στο αυτόματο πότισμα;
Το πρόβλημα οφείλεται στην καθαρότητα του νερού. Ειδικά τα νερά των γεωτρήσεων περιέχουν λεπτή άμμο, ιλύ και άργιλο. Για να αποφευχθεί η έμφραξη των σταλακτών θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιο εξάρτημα ή συσκευή (φίλτρα) που σκοπό θα έχει τον καθαρισμό του νερού από ξένες ύλες (ανόργανες ή οργανικές). Τα φίλτρα, ανάλογα με το είδος του διηθητικού μέσου, διακρίνονται σε φίλτρα σήτας, σε φίλτρα δίσκων και σε φίλτρα άμμου. Σε σοβάρο πρόβλημα ύπαρξης άμμου στο νερό άρδευσης χρησιμοποιούνται διαχωριστές άμμου (υδροκυκλώνες), οι οποίοι απομακρύνουν την άμμο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 98%.
Τι καλώδιο να χρησιμοποιήσω για τη σύνδεση 4 ηλεκτροβανών με έναν προγραμματιστή ποτίσματος 4 στάσεων;
Ο τύπος των καλωδίων που χρησιμοποιούνται στα αρδευτικά δίκτυα αυτόματου ποτίσματος είναι συνήθως ΝΥΥ είναι άνθυγρα και η μορφή που διατίθεται στο εμπόριο μπορεί να είναι 2 αγωγών (διπολικό), 3 (τριπολικό),  5, 7 και 9 αγωγών. Οι μονώσεις των αγωγών μέσα στα καλώδια έχουν διαφορετικούς χρωματισμούς για να ξεχωρίζουν εύκολα και να είναι δυνατή η αναγνώριση των καλωδίων κάθε στάσης-ηλεκτροβάνας όσο και των κοινών καλωδίων (της επιστροφής). Η επιφάνεια διατομής των αγωγών να είναι τουλάχιστον 0,75 (καρέ – mm2). 
Οπότε για τη σύνδεση 4 ηλεκτροβανών με τον προγραμματιστή θα χρειαστούμε ένα καλώδιο 5 αγωγών (ο ένας αγωγός θα είναι ο κοινός) με τις παραπάνω προδιαγραφές.
Μέχρι ποια απόσταση μπορώ να τραβήξω καλώδιο για τη σύνδεση προγραμματιστή με ηλεκτροβάνες;
Εξαρτάται κυρίως από τη διατομή του καλωδίου. Στην πράξη, σε οικιακές εγκαταστάσεις, οι αποστάσεις μεταξύ ηλεκτροβανών και προγραμματιστή δεν υπερβαίνουν τα 100 μέτρα, οπότε και με ένα καλώδιο διατομής 0,75 mm2 έχουμε καλύψει τις ηλεκτρικές απαιτήσεις . Ο μόνος περιορισμός εμφανίζεται όταν χρησιμοποιούμε προγραμματιστή μπαταρίας (φρεατίου) όπου δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε τα 30 μέτρα μεταξύ του προγραμματιστή και των ηλεκτροβανών.
Θέλω να κάνω μια καλλιέργεια . Τι πρέπει να ξέρω για το πότισμα της καλλιέργειας; Πως μπορώ να αυτοματοποιήσω το πότισμα;
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι αυτόματου ποτίσματος , με διαβροχή (τεχνητή βροχή) ή με σταλάκτη. Οποιοδήποτε όμως τρόπο ποτίσματος επιλέξουμε για την εγκατάστασή μας θα πρέπει πρώτα να έχουμε εξασφαλίσει νερό (γεώτρηση, ποτάμι, δίκτυο ύδρευσης) και να έχουμε κάνει ανάλυση του νερού. Υψηλή συγκέντρωση σε χλώριο (αν είναι από δίκτυο ύδρευσης) θα προκαλέσει προβλήματα.
Η απαιτούμενη ποσότητα νερού για εξαρτάται από την περιοχή, τη θερμοκρασία της εποχής καθώς και από την ποιότητα, τη δομή και τη σύσταση του εδάφους. Επάρκεια νερού θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει κατά το φύτρωμα των φυτών αλλά και καθόλη τη διάρκεια ανάπτυξης της καλλιέργιας.
Διαβροχή καλλιέργειας με νερό
Το αυτόματο πότισμα με δημιουργία τεχνητής βροχής εφαρμόζεται  με τη χρήση μικροεκτοξευτήρων νερού, οι οποίοι εκτοξεύουν νερό σε μικρές ακτίνες μέχρι 6περίπου. Η σύνδεση με τους σωλήνες, οι οποίοι τοποθετούνται υπέργεια με χρήση υποστηλωμάτων, γίνεται με τη βοήθεια ειδικών εύκαμπτων σωληνίσκων, μικρών διατομών (Φ7) , που μεταφέρουν το νερό από το σωλήνα μεταφοράς νερού στο μικροεκτοξευτήρα. Ο μικροεκτοξευτήρας τοποθετείται για στερέωση πάνω σε μικρή λόγχη στήριξης, η οποία καρφώνεται στο υποστήλωμα του σωλήνα  ή τοποθετείται ανάποδα με χρήση βαριδίου (κρεμασμένος από την οροφή του θερμοκηπίου, όπου και βρίσκονται οι σωλήνες μεταφοράς νερού ).
Συστήμα υδρονέφωσης
Χρησιμοποιείται σε κλειστού τύπου καλλιλεργειες (σε θερμοκήπια). Η διανομή του νερού στο χώρο γίνεται με μπεκ υδρονέφωσης τα οποία δημιουργούν νέφος με πολύ μικρά σταγονίδια (υδρονέφωση) διατηρώντας αυξημένη εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης κατά τη διάρκεια της ζέστης η υδρονέφωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία στο χώρο του θερμοκηπίου.
Για την αποφυγή του σταξίματος και τη δημιουργία λιμνάζοντων νερών συνιστάται η χρήση μπεκ υδρονέφωσης με βαλβίδα αντεπιστροφής.

Προγραμματοστής μπαταρίας
Προγραμματοστής μπαταρίας
Προγραμματιστής Ρεύματος
Προγραμματιστής Ρεύματος

3 σκέψεις στο “Τα πάντα γύρω από το Αυτόματο Πότισμα!

 1. Καλησπέρα έχω προγραμματιστή μπαταρίας και τον τελευταίο καιρό έχει πάνω η οθόνη το εικονίδιο της βρύσης ως ένδειξη με αποτέλεσμα όταν ξεκινα το πότισμα να μη σταματά. Πώς μπορω να το απενεργοποιήσω. Το πατάω σταθερά αλλά δεν φεύγει. Σας ευχαριστώ

  1. Ευχαριστούμε για το σχόλια σας.
   Εφόσον δεν γνωρίζουμε το μοντέλο κλπ. είναι δύσκολο να αναγνωριστεί η βλάβη σας.
   Στείλτε παραπάνω στοιχεία ώστε να σας βοηθήσουμε στο info@topgarden.gr .

 2. Καλησπερα εχω μια δεξαμενη 10,000λιτρα και θελω να τοποθετησω ενα προγραμματιστη ποτισματος με ηλεκτροβανα παροχη φ50 η υψομετρικη διαφορα απο την παροχη της δεξαμενης μεχρι τηνπρωτη γραμμη ποτισματος ειναι 2 μετρα … η παροχη δινει περιπου 12,000λιτρα/ωρα.
  Τι προγραμματιστης με μια ηλεκτροβανα θα δουλεψει ? Θα εχει αρκετη πιεση για να ανοιγει οταν ειναι γεματη…?. Και να κλεινει οταν θα εχει λιγο νερο η δεξαμενη?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *